Lapland | excursies | wintersport | vervoer | reisinformatie | weer & beste reisperiode | links

Het weer in Fins Lapland

Door de noordelijke ligging van Lapland heeft het klimaat van deze regio een grote invloed op je verblijf in de regio. In de zomermaanden kan het er behoorlijk warm worden en in de wintermaanden extreem koud. Dit is bepalend voor welk type vakantie je in Lapland gaat houden. In de wintermaanden kun je er uitstekend wintersportvakantie houden met allerlei outdoor activiteiten. Je moet er dan wel rekening mee houden dat er in de winterperiode maar weinig uren met daglicht zijn. In ze zomermaanden gaat de zon dan weer bijna niet onder en kun je zelfs in de avond en nacht leuke excursies doen. Er zijn maar weinig plaatsen in Europa waar het weer zo bepalend is voor je vakantie als in Lapland.

Lapland bezienswaardigheden

Fins Lapland is prachtig gebied met een indrukwekkende natuur en uiteenlopende activiteiten en bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Lapland samengesteld:
Lapland bezienswaardigheden top 10

Landklimaat

Het landklimaat dat op alle plaatsen in Lapland voorkomt zorgt ervoor dat er gedurende het gehele jaar bijzonder grote temperatuurs- en klimaatverschillen voorkomen. De gemiddelde dagtemperatuur in de winterperiode ligt ergens tussen de tien en de twintig graden onder nul, maar er worden met regelmaat temperaturen gemeten van dertig tot veertig graden onder nul. In de zomerperiode ligt de gemiddelde dagtemperatuur net iets onder de twintig graden Celsius, maar zijn temperaturen van dertig graden zeker geen uitzondering. Dit extreme verschil in de jaarlijkse temperaturen is typisch voor het landklimaat. Officieel heeft Lapland zelfs een koel landklimaat, aangezien de gemiddelde dagtemperatuur in de zomermaanden niet boven de tweentwintig graden Celsius uitkomt. Een ander kenmerk van het landklimaat is dat het er relatief droog is. Dit gaat niet helemaal op voor Lapland als je ziet hoeveel sneeuw er tijdens de wintermaanden valt.

IJskoude wintermaanden

De winters in Lapland kunnen extreem koud zijn. Temperaturen van veertig graden onder nul zijn er eerder normaal dan een uitzondering. Gelukkig ligt de gemiddelde dagtemperatuur slechts tien tot vijftien graden onder nul. In de avond en nacht kunnen daar nog enkele graden bijkomen. Houd hier rekening mee qua kleding. Draag geschikte kleding in meerdere laagjes. In de winterperiode valt er opvallend weinig neerslag, maar alle sneeuw die gedurende het gehele seizoen valt blijft wel de hele winter liggen aangezien pas in april de eerste dagen zonder vorst voorkomen. Gedurende de winterperiode valt er zeker een meter tot twee meter sneeuw. Hiervan zal je op de meeste wegen of straten geen last hebben maar zo gauw je buiten de gebaande paden komt zal je zeker een metertje wegzakken in de sneeuw.

Warme zomers

Wat de meeste mensen niet weten is dat het landklimaat van Lapland ervoor zorgt dat de zomermaanden er aangenaam warm zijn. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er gedurende de maanden juni, juli en augustus net iets onder de twintig graden Celsius. Op de warmste dagen van het jaar kan het kwik er zelfs richting de dertig graden Celsius gaan. Het is relatief ook de natste periode van het jaar, maar in vergelijking met Nederland of Belgi valt er opvallend weinig neerslag in Lapland. Bijzonder is wel dat de zon er zo goed als niet onder gaat in de zomermaanden. Dit zorgt voor een wat verstoord dag- en nachtritme. Het voordeel is dan wel weer dat het er minder snel afkoelt en je gedurende de dag meer tijd hebt om excursies en activiteiten te ondernemen.

Neerslag

De meeste neerslag in Lapland valt er normaalgesproken aan het einde zomerperiode. De maanden augustus en september zijn de natste van het jaar. Dit lijkt echter niet zo., want als je een bezoek brengt aan Lapland in de winter dan ligt er altijd een behoorlijk pak sneeuw. Dit komt natuurlijk omdat deze niet wegsmelt en bij ieder buitje bijgevuld wordt. Op deze manier zal er aan het einde van de winter ongeveer een pak sneeuw van minimaal een meter te vinden zijn in Lapland. In de meeste winters valt er echter meer sneeuw. Dit is goed te zien aan de grote hoeveelheden sneeuw aan de kant van de weg en op de daken van de huizen.

Weersextremen

Door de noordelijke ligging van Lapland komen er behoorlijk wat weersextremen voor in deze regio. Met name het verschil tussen de gemiddelde temperatuur in de zomer- en winterperiode is er enorm. Dat heeft natuurlijk alles met het landklimaat te maken. In sommige jaren kan dit verschil wel oplopen tot vijfenzeventig graden Celsius. Normaal gesproken blijft dit verschil beperkt van veertig tot vijftig graden Celsius. Verder komen er maar weinig weersextremen voor in Lapland. Echte grote periodes met extreem veel neerslag of onweersbuien komen zelden tot nooit voor in Lapland.

Klimaattabel Fins Lapland

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari -12 C -21 C 0 uur 18 dagen 31 mm n.v.t.
februari -11 C -18 C 1 uur 15 dagen 20 mm n.v.t.
maart -5 C -13 C 3 uur 12 dagen 22 mm n.v.t.
april 2 C -6 C 5 uur 10 dagen 24 mm n.v.t.
mei 9 C -1 C 7 uur 9 dagen 32 mm n.v.t.
juni 16 C 6 C 9 uur 9 dagen 48 mm n.v.t.
juli 18 C 10 C 8 uur 11 dagen 60 mm n.v.t.
augustus 15 C 8 C 6 uur 13 dagen 62 mm n.v.t.
september 8 C 3 C 3 uur 14 dagen 61 mm n.v.t.
oktober 3 C -4 C 2 uur 15 dagen 40 mm n.v.t.
november -5 C -10 C 1 uur 16 dagen 33 mm n.v.t.
december -10 C -17 C 0 uur 16 dagen 31 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandse klimaatsite

Bovenstaande tabel is een gemiddelde voor het uitgestrekte Finse deel van Lapland. Lokaal kunnen er verschillen voorkomen. Voor meer klimaatinformatie over andere bestemmingen in Finland kun je klimaatinfo Finland bezoeken.

Beste reisperiode

De beste periode om naar Lapland te reizen is natuurlijk geheel afhankelijk van je soort vakantie. Wil je gaan wintersporten in Lapland dan kun je het beste gaan in de wintermaanden en om preciezer te zijn in de late wintermaanden. De maand maart is misschien wel de meest geschikte maand voor een wintersportvakantie in Lapland. In deze periode heb je al behoorlijk meer zonne-uren dan in de andere wintermaanden en ligt de gemiddelde dagtemperatuur niet al te ver onder nul. Alleen de kans om het noorderlicht te zien is in deze periode weer wat kleiner.
Wil je Lapland in de zomerperiode bezoeken dan is de maand juli de uitgelezen maand om deze regio te bezoeken. De kans op langdurige neerslag is er dan het kleinst en de gemiddelde dagtemperatuur is er dan het hoogst. Het enige nadeel van een bezoek aan Lapland in de maand juli is dat de zon er zo goed als niet onder gaat.

Meer info over Lapland

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Lapland:
Betoverend Lapland
Lapland weer & klimaat

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy